Att använda dem stora ögonen och den mjuka pälsen som rehabilitering

Ridning och hästar kan vara något för alla och den som säger något annat, bör i mina ögon tänka om!

Det kan vara autism, det kan vara ett handikapp eller psykisk ohälsa. Det spelar egentligen ingen roll, hästen ger en hjälpande effekt i alla fall. Hästarna är för mig och många andra mer än bara tävlingsmaskiner och träningsredskap, det är en bästa vän.

Jag tror att hästar kan ha en hjälpande effekt på människor som är sjuka, mår dåligt, känner utanförskap eller har ett fysiskt förhinder. Eftersom att stallmiljö utstålar ett lugn mår man oftast väldigt bra utav att vistas i stall. I ett stall finns alltid något att gå och pyssla lite med och du kan ta det i egen din takt. Det kan uppfattatas väldigt avkopplande och det är lätt att släppa stressen ifrån det hektiska vardags livet.  Det tror jag är nyttigt för alla människor, att koppla bort verkligheten lite och bara vara här och nu.

I dagens samhälle är det tyvärr många som känner utanförskap, på grund utav många anledningar. Men om man tänker efter är det väldigt sorligt att vi idag 2017 fortfarande inte kommit så lågt att alla har lärt sig att acceptera varandra. Men det jag vill komma fram till är att om man som människa känner utanförskap är hästen det ultimata att vända sig till. Ger du en häst lite utav din kärlek kommer hästen ge dig all sin kärlek tillbaka, utan att tveka. Ingen levande individ kommer någonsin vara dig så trogen som en häst, ingen kommer älska dig så innerligt, sakna dig så mycket när du inte är där eller finnas där för dig när du en behöver det som mest. En häst blir en bästa vän, en bästa vän som kommer visa dig uppskattning och som kommer visa dig vad en riktig vän är.

Att anpassa så att alla får en chans

Att anpassa så att alla får en chans
Att anpassa så att alla får en chans

Om du med ett handikapp skulle känna att ridning vore spännande att pröva på, finns det inga omöjligheter. Idag har vi kommit så pass långt att vi har utvecklat alla möjligheter och lösningar för att sporten ska kunna utövas utav alla. Det finns hästar som är uppfostrade och lärda till att gå med ryttare som har fysiska förhinder. Det finns ”handikapp tävlingar” som går ända upp till och med OS-nivå, där rider dem människor med allt ifrån MS till människor utan armar och ben. Detta för att alla ska känna sig välkomna in i sporten. Jag tror att ridning är jätte bra om du lever med ett handikapp eftersom att du fortfarande kan utöva en sport antingen på hobby nivå eller på en högre nivå. Det är jätte bra att ingen trotts eventuella förhinder ska känna sig begränsad eller lämnad utanför på grund utav vem man är. Man kan göra precis vad man vill oavsett förhinder eller handikapp bara man är beredd att lägga sin själ i det.