Förbereda dig & din häst inför tävling

Skräck blandad med förtjusning, en pirrande känsla i magen och svårt att sova. Så skulle jag sammanfatta mina känslor dygnet innan det är dags för tävling. Att åka med sin häst och tävla är väldigt speciellt men framför allt också roligt. Däremot förenklas hela tävlingsdagen om du kommer dit väl förbered, därför ska jag nu ge dig mina bästa tips hur du förbereder både dig och din häst inför den kommande tävlingen.

Praktiska förberdelser

Långt innan tävlingen ska din häst vara fysiskt förberedd, hästen ska vara i god form och med enkelhet orka tävlingsdagens aktiviteter. Men dagen innan tävling görs de övriga förberedelserna, du ska nu få läs hur jag gör och vad som är viktigt att tänka på. Jag brukar alltid göra en packlista som jag steg för steg bockar av. Allt som står på packlistan ska först tvättas så att det är rent och snyggt för att sedan packas ner i väskor som ställs ut i bilen. Jag dubbelkollar alltid två gånger om allt kommit med för att vara riktigt säker.

Efter det så duschar jag alltid min häst, han ska blänka när han kommer till tävlingsplatsen. Jag flätar också svansen och knoppar manen för att minimera risken att han hunnit skita ner sig under natten. När förberedelserna i stallet är klara går jag vidare till mig själv. Först och främst plockar jag fram mina tävlingskläder, tittar så allt är rent och så att det ligger på sin plats. Jag brukar också förbereda min frukost dagen innan och ställa in i kylen, eftersom det lätt blir stressigt på morgonen. Sedan får vi inte glömma det viktigaste utav allt, hästens pass. Varje häst har ett pass som ska visas upp när du kommer till tävlingsplatsen. I passet står det vilken häst det är och vilka vaccinationer hästen har fått. Kan du inte visa upp passet vid tävlingsplatsen får du inte starta.  Så jag tar alltid fram passet dagen innan, kollar så att alla papper ligger i ordning och lägger ut det i bilen för att veta att det är med.

Mentala förberedelser

Mentala förberedelser
Mentala förberedelser

För att jag ska känna mig lugn och trygg inför tävling krävs en planering. Dagen innan görs en planering, där jag kommer överrens med mina föräldrar om vem som ska göra vad på morgonen och under tävlingsdagen. Detta för att få allt att gå ihop så smidigt som möjligt och för att jag ska slippa att ha allt i huvudet själv.  Vi gör sedan tillsammas en tidplanering över när vi ska gå upp, ge hästarna frukost och när vi senast bör åka. Man ska alltid se till att ha gått om tid på morgonen innan det är dags att åka eftersom att hästar är djur så är dem lite oförutsägbara och hellre komma 30 minuter för tidigt än 30 minuter försent.

Sen när jag går och lägger mig brukar jag tänka igenom vad jag gjort under dagen. Jag går igenom allt jag har packat för att ännu en gång garantera mig själv att allt är med. Efter det så brukar jag tänka på morgon dagen, hur vi bestämt vår planering och vad som ska göras.