Hästen – Att sköta ett djur på 500kg

Att ha ansvar och sköta om det stora kraftfulla djuret hästen är lättare sagt en gjort. Det finns hundratals olika teorier om vad man ska göra och hur man ska göra för att ge hästen dem optimala förutsättningarna för att må så bra som möjligt. Men jag ska nu ta upp vad jag anser är viktigast och vad som funkar bäst.

Hästen är ett stort djur som kräver mycket utav det mesta. Det absolut viktigaste behovet hästen har är vatten, precis som vi människor. En häst ska ha obegränsad tillgång till vatten dygnet runt. Man brukar säga att hästens dagsbehov är 5 liter vatten per 100kg, en häst på 500kg bör alltså dricka 25 liter vatten per dag. Man måste också vara noga med att byta vatten ofta, tvätta ut hinkarna som vattnet serveras, ja helt enkelt se till att det hålls fräscht och blir inbjudande för hästen.

Förutom vatten behöver hästen få i sig mat under dagen. Vad hästen äter är individuellt för varje individ. Varje häst har en individuell foderstat, där det står vad och hur mycket hästen ska äta per dag och hur det ska delas upp på dem 4 måltiderna. Många faktorer spelar in när du ska göra en foderstat som ex hästens storlek, hästens energi och ålder.

Hästar är flockdjur vilket gör att dem trivs tillsammans och kan lätt bli stressade av att lämnas ensamma. Det finns därför en regel som säger att du får inte har färre en två hästar tillsammans, varje häst behöver sällskap. Precis som många andra djur kräver hästar rutiner som att behöva gå ut en viss tid på morgonen, ha mat bestämda tider varje dag och ”gå till sängs” samma tid varje kväll. Det sätter krav på dig som ska sköta hästen, du måste ha rutiner och ett upplägg som funkar för både dig och din häst i längden.

Vara utomhus varje dag

Vara utomhus varje dag
Vara utomhus varje dag

Alla hästar bör få chans att vistas ute varje dag, det är alla fall något som står högt upp på min prioritetslista. Ju fler timmar dem spenderar i hage, ju bättre mår dem. De vill också vara ute i den friska luften och se annat än insidan på stallet. Som jag tidigare nämnt ska det finnas tillgång till vatten i alla hästarnas hagar, sommartid bör det också finnas möjlighet för hästen att ta skydd i form av skugga, för att undkomma solen och dess värme. Hur många timmar hästen är ute per dag styrs oftast av vädret. Men generellt så går hästarna ute 12–14 timmar per dag sommartid och 10 timmar vintertid. Att dem går ute färre timmar vintertid beror på att det är kallare och att det är färre ljusa timmar på dygnet.

Någonting som är viktigt men inte ett måste för hästens överlevad är kärlek. Att den varje dag bli sedd och älskad. Man ska alltså vara noga med att visa sin uppskattning till detta fantastiska djur och ge honom eller henne all uppmärksamhet som han eller hon förtjänar. Eftersom att hästen omedvetet ger dig all sin kärlek varje dag.