Konsten att köpa häst

Att köpa häst är aldrig lätt, det är en konst. Men om vi nu utgår ifrån att du ska köpa din allra första häst, kan jag hjälpa dig. Jag som både köpt och sålt många hästar vet vad man bör tänka på för att undvika att det blir fel köp.

Jobbet innan sökningen börjar

Innan du ger dig ut och börjar leta efter din nya älskling rekommenderar jag dig att prata med någon som i nuläget har en häst. Ställ frågor som, hur mycket tid tar det? Vad kostar det att köpa in och underhålla en häst? Vad för typ utav häst anser personen skulle passa dig och dina behov?

Att ha en häst tar tid, hästen behöver dig 365 dagar om året. Det handlar om mycket och slitsamt arbete. Därför tycker jag att du bör prövat på att sköta om en häst innan. Kanske har du någon i din närhet som har häst så du får möjligheten att se vad det innebär. Det är nämligen inte så roligt att köpa en häst och efter två veckor inse att det är för mycket och för tungt jobb. Det är också bra om ni är två eller fler som har ansvar och ska sköta om hästen, kanske är någon i din familj eller vänskapskrets intresserad utav att hjälpa till? Då det kan vara svårt att dra hela lasset själv.

Var hittar du den perfekt hästen, för just dig?

Var hittar du den perfekt hästen, för just dig?
Var hittar du den perfekt hästen, för just dig?

Jag kan tyvärr inte ge dig en lista med saker du bör söka hos en häst eftersom att alla söker olika i olika hästar. Men jag vill tipsa dig om att skriva en egen lista över vad du söker i en häst och vad du anser är dem viktigaste egenskaperna, kunskaperna och erfarenheterna hos din nya bästis. Sedan finns hemsidan hästnet där det ligger hundratals annonser på hästar i alla kategorier och alla grenar. Så där börjar sökandet, klicka in på olika annonser och se om någon matchar det du söker.

Om du hittar en eller flera annonser som känns intressanta kan du maila eller ringa ägaren/säljaren. Där har du möjlighet att ställa frågor om hästen, kanske berättar inte annonsen allt du är intresserad utav? Så fråga på! Om det fortfarande känns bra bör du boka in en provridning, där du åker och besöker hästen. Du får pröva att rida den och se hur han eller hon beter sig i hantering och skötsel. Man ska alltid åka och besöka hästen så att man kan pröva den ordentligt innan man bestämmer sig. Detta eftersom att det är så lätt för hästägaren att luras i en annons eller över telefonen. När du själv träffar och prövar hästen kanske du inser att hästen inte alls var lika snäll som det stod i annonsen, han eller hon kanske inte alls hade så breda kunskaper eller var så välriden som hästägaren antytt.

Oftast är ägarna ärliga å dem vill sitt djur väl och tycker dem förtjänar att komma till ett nytt hem där hästen passar in bra. Men det finns också dem som luras, kanske är ägaren i behov utav pengar eller utav någon anledning behöver bli av med sin häst fort. Då tar dem till alla knep och lögner som krävs för att sälja fort.