Lagens långa hov

Klapprande hovar emot asfalten på stockholmsgator, frustande suckar och gnäggande rop är något som hörts sedan 1800-talet, då kom idén om att använda sig utav hästar inom yrket. Jag pratar såklart om polishästarna.

Första stegen till att bli en polishäst

Det finns ett genetiskt utseende krav som säger att alla hästar ska vara i färgen brun, rasen måste vara halvblod och mankhöjden (storleken) på hästen får inte vara under 165cm eller över 185cm. Detta eftersom att det ska vara svårt för folk som inte jobbar inom yrket att skilja på dem olika hästarna, precis som att alla beridarna har likadana kläder på sig. Hästarna måste ha bra kvalité på sina hovar eftersom att vandring på asfalt i flera timmar är en vardag för polishästarna. Detta är kriterier som du som människa inte kan påverka och en häst inte kan träna upp, det är genetiska drag hästen födds med.

Polishäst är inget en häst födds till

Polishäst är inget en häst födds till
Polishäst är inget en häst födds till

För att som häst få äran vara uppstallad på Kavallerikasernen, patrullera i långa tåg och att till vardags bli uppvaktad som en kung är inget som kommer gratis. På Sveriges polishästar ställs höga krav, eftersom att yrket är påfrestande både fysiskt men framför allt psykiskt. Hästarna måste vara starka, hållbara och ha ett stabilt psyke. Därför är också alla polishästarana kastrerade, eftersom att kastrerade hästar generellt är lugnare och har ett stabilare psyke. Hästarna måste vara modiga och orka bära både sin polis och hans eller hennes utrustning.

För att klara alla dessa krav genomgår polishästar en väldigt speciell träning. Dom får träna på saker som en vanlig häst normalt är rädd för. Varje häst tränas utav ryttaren (polisen) som har ansvar för hästen, detta eftersom hästen kommer känna ett ökat förtroende för sin ryttare och då jobba bättre. dem ska då lära sig att klara av stressade miljöer, höga eller annorlunda ljud och synintryck. Det kan vara ett barn som skriker, en boll som kommer flygandes eller lastbilar som korsar deras väg.

Vad för uppdrag har en polishäst?

Ridande poliser utför vanliga polisuppgifter men till häst. Polishästar finns oftast med i samanhang där det samlas mycket folk om ex fotbollsmatcher och demonstrationer. I en demostation har polishästar oftast täten eller går runt demonstrationståget för att skydda dem som demonstrerar. Hästar ger oftast ett lugnande intryck och är därför bra i situationer och samanhang med mycket stressade eller arga människor. Dem tar sig också fram på ställen där polisbilar tar sig fram och används därför vid festivaler och i parkområden. Ridande poliser både ser och syns också bättre ifrån sin häst vilket man dragit nytta utav vid sökningar efter försvunna personer.

Vid kungliga högtider använder man sig oftast utav hästar på många sätt, inte alltid som polishästar utan mer för synensskull. Även då är det polishästarna som får rycka in eftersom dem klarar av pressen, folket och allt som tillkommer.

Som avslutning vill jag bara nämna att jag tycket det är jätte bra att hästarna finns kvar inom polisyrket, eftersom vi uppenbarligen drar sådan stor nytta utav dem i så många olika samanhang.