Märkeshets kring ridsporten

Att ridsporten är en riktigt lyxsport är ingen hemlighet. Det finns ofattbart mycket pengar i sporten och vissa väljer att skylta med det och andra inte. Det är lite av en statussymbol att kunna visa upp sig i fina och eleganta märkeskläder.

Utan märkeskläder sticker man ut

Det finns givetvis ryttare på alla olika nivåer inom ridningen som har fina, dyra märkeskläder. Men skillnaden på vad man har på sig blir allt tydligare ju högre upp i nivå du kommer. När jag var liten och började rida, hade alla i princip samma billiga saker eftersom du snart ändå hade växt ur dem. Självfallet fanns någon enstaka som kom med dem nyaste, finaste märkena. Den personen stack alltid ut i mängden. Men om jag idag tittar på nivån jag nu befinner mig på då finns det ingen som inte har dem senaste, snyggaste och dyraste kläderna som går att köpa och har du inte märkeskläder här, då är det du som sticker ut i mängden.

Jag kan på ett sätt tycka att detta är ganska så sorligt, att människor (framförallt unga) ska känna pressen över att behöva passa in. Det jag försöker säga är att alla inte har resurserna som krävs för att kunna följa trenden hela tiden och alltid ha det senaste.

Storföretagen tjänar massor

Eftersom övervägande del utav personerna som utövar sporten vill ha eller känner pressen utav att ha fina märkeskläder blir marknaden ganska stor. Dem stora företagen dra nytta utav detta. Populära märken som Kingsland och Equiline vet givetvis att det går att göra pengar tack var det denna hets. Så dem tar hela tiden fram fler produkter med större märken för att kunna ta mer betalt. Alla ”nyheter” som kommer ut ifrån företagen är givetvis dyrare, så ju oftare dem kan komma med nytt, desto mer pengar tjänar dem.

Storföretagen tjänar massor
Storföretagen tjänar massor

Jag menar kolla ute på marknaden, hur många olika stövlar finns det inte, hur många schabrak eller täcken. Alla fyller dom liknade eller samma funktion men ändå finns det tusentals att välja mellan i olika färger och märken. Allt för att du ska kunna matcha outfits, special beställa det just du vill ha. Du kan få allt utprövat in i minsta detalj, det handlar bara om vad du är villig att betala. Även detta har blivit en del utav hetsen, att man ska vara så unik. Ingen ska ha likadant som dig när du kommer ut på tävling, folk ska istället kolla upp och tänka ”wow vad har hon köpt det där”. Det är grejen med att special beställa.

Hur mycket bättre är man egentligen?

Blir man verkligen bättre för att man har det senaste utav allt? Rider man snyggare eller snabbare än sina motståndare? Svaret är givetvis nej. Självklart är mycket utav det dyra väldigt bra produkter men inte 5000kr bättre. Jag tror att minst 90% utav gångerna när du köper märkesgrejer betalar du för loggan, inte för produkten funktion.

Så detta är min personliga åsikt kring märkes hetsen i ridsporten. Jag tycker inte att det är ett måste, jag tycker att det är onödigt och tråkigt att så många känner pressen av att passa in. Man jag kan inte sticka under stolen med att jag är en utav dem som tycker det är roligt att bära märkeskläder.