Mer om hästsport

Hästsport är en av de största aktiva sporterna i Sverige med drygt en halv miljon aktiva utövare. Det är en sport där män och kvinnor tävlar på lika villkor och personer i alla åldrar kan utöva sporten, det är aldrig försent att börja. Eftersom det är en sport med levande djur är det alltid viktigt att förstå den grundläggande säkerheten. Använd alltid ridhjälm vid all hantering av hästar då det är djur på 500 kg som har ett starkt flyktbeteende vid rädsla. En grundläggande förståelse för säkerheten gör det möjligt att fullt ut kunna njuta av hästsportens fantastiska värld.

Inom ridsporten finns många möjligheter att utvecklas inom flera olika grenar för den som vill tävla. Många börjar redan som barn men det är inte omöjligt att börja utöva sporten som vuxen. Grunden handlar om att ha respekt för hästen men ändå våga ta kommandot, hästsport handlar om att ha en harmoni och ett perfekt samspel tillsammans med ett djur. För att lyckas krävs det att du använder din kropp och röst samtidigt som du är lyhörd för hästens sinnesstämning och signaler.

Olika typer av hästsport

Olika typer av hästsport

Inom hästsport finns det flera olika grenar att ägna sig åt. Det är vanligt att många börjar på ridskola redan som barn. Här får man möjligheten att lära sig den grundläggande hanteringen av hästen, ofta från marken i form av hur en häst bör ledas, borstas och liknande.

Nästa steg blir att börja rida på hästen. Allt eftersom ryttaren utvecklas kommer också möjligheten att rida hästen på en mer avancerad nivå. Från början är det skritt samtidigt som någon går bredvid och håller i hästen, nästa steg blir trav och slutligen galopp. När ryttaren börjar ha mer känsla och förståelse får den möjlighet att rida utan att någon håller i hästen.

På ridskolor utövas vanligen dressyr och hoppning som är två av de största grenarna inom hästsporten. Ibland utövas någon form av gymkhana – olika lekar till häst där man tävlar i två lag. Det kan vara att rida med en sked i munnen och samtidigt balansera ett ägg, snabbast tid vinner.

För den som inte vill rida går det att rikta in sig på och köra häst i vagn istället. Det finns travsport som är väldigt stort men också olika typer av tävlingskörning då det kan vara en eller flera hästar som är framför vagnen och det gäller att ta ekipaget genom en teknisk bana på kortast tid.

Långt ifrån alla är intresserad av att tävla utan väljer att utöva hästsporten på hobbynivå. Turer i skogen på en häst innebär för många avslappningar och gör att man fyller på med ny energi och orkar ta itu med ännu en vardag. Många vittnar om att hästar ger så mycket tillbaka och att samspelet med ett så stort djur är något som inte går att förklara utan måste upplevas. Vill du prova på om hästsport är något för dig går det att vända dig till din lokala ridklubb och fråga efter en lektion.