Olika hästraser, Islandshäst

Det finns många olika hästraser i världen, en av dessa är islandshästen. Islandshästen är en liten men robust hästras. Hästarna kommer ursprungligen på Island men började spridas vidare i världen redan under 800-900 talet då vikingarna hade med dom på sina båtar.

Rasen är mellan 125-145 cm i mankhöjd men orkar ändå börja upp stora vuxna personer. Islandshästen är en tuff ras som är van det hårda livet på Island där de går runt i stora flockar och ofta hittar sin egen föda. Under vintertid får den en väldigt tjock päls och blir sällan blöt in på huden eftersom att den är så otroligt tät. Hästen är unik i sig då den har fem gångarter istället för tre som nästan alla andra raser. De tre standard gångarterna är skritt, trav och galopp men den här lilla hästen kan dessutom tölt och passgång. Dock kan inte alla individer det per automatik de extra gångarterna och de kan ha olika stora anlag för det vilket kan vara bra att veta.

Som ras är den lugn och trygg varför den passar så bra att använda i turridning där personer som aldrig tidigare har ridit kan ge sig ut på en tur i skogen i grupp. De följer efter varandra och blir inte skrämd av minsta lilla. Den passar inte bara till ridning utan kan också fungera lika bra att köra även om det inte är lika vanligt. Tack vare detta så är den allsidig och kan användas av en hel familj utan några större problem.

Väljer man att köpa en islandshäst direkt från Island ska man vara medveten om att hästen aldrig får använda till ön. Detta för att skydda den stam av ursprungliga islandshästar som finns på ön. Funderar man på att köpa en islandshäst ska man vara medveten om att priset ofta kan styras av hur många gångarter som hästen kan. Kan hästen varken tölt eller pass är den betydligt billigare än en som är utbildad i alla fem gångarter.

Islandshästen till hela familjen

Islandshästen till hela familjen

Tack vare att det är en liten häst som ändå klarar av att bära mycket vikt är det en perfekt häst som hela familjen kan njuta av. Det lugna temperamentet i kombination med den lilla storleken gör att den passar riktigt bra till en nybörjare. Islandshästen passar lika bra att rida på turer ut i skogen som på ridbanan vilket gör att man kan välja det som man känner sig mest bekväm med.

Har man en mer van och duktig ryttare i familjen har ändå en islandshäst mycket och erbjuda. Det går alltid att utveckla samtliga gångarter mycket mer eller fokusera sig på grenar som dressyr och hoppning. Vill man utvecklas lite extra tillsammans kan man alltid anlita en instruktör som kan hjälpa till så att man verkligen når sin fulla potential tillsammans. Islandshästen är dessutom en häst som få personer växer ur under sin livstid om man inte börjar väga över 90-100 kg. Då börjar det vara gränsfall för att de orkar bära upp längre turer.