Olika hästraser, svenskt halvblod

Som många nog har koll på så brukar man säga att hunden är människans bästa vän men det är även ett utryck som passar riktigt bra in på den hästen. Det finns nämligen få djur som kommer att vara så trogna och pålitliga som just hästen, en bättre vän kommer vara svår att skaffa. Såklart är det inget måste att skaffa en egen häst utan man kan visa sitt intresse för hästar på många andra sätt så som att spendera tid i stallet. Fördelarna med att umgås med hästen är många så som att man får betydligt bättre kondition (vid ridning), stressen minskar och dessutom har det visat sig att många har fått bättre självförtroende. Att regelbundet umgås med hästen är alltså bra för ens välbefinnande och kommer därför med stor sannolikhet göra så att man mår bättre. Det finns några olika hästtyper vilket kan vara bra på att ha någorlunda koll på åtminstone om man faktiskt tycker om hästar så pass mycket att man funderat på att skaffa en egen.

När man kategoriserar hästar så brukar man använda sig av fyra olika blodtyper. Detta innebär att en häst antingen är fullblod, varmblod, kallblod eller halvblod. Halvblod räknas vanligen som en underkategori till varmblod men man bör ändå inte förvänta sig att det inte är någon skillnad alls mellan varmblod och halvblod för det finns definitivt skillnader mellan de två typerna. Den största skillnaden är att de hästarna som är halvblod för det mesta är betydligt mer lugna av sig och räknas därför som en stabilare häst än varmblodshästarna. På grund av att hästarna är stabila så är det väldigt vanligt att man väljer att tävla med just en halvblodshäst. Naturligtvis går det att göra det hur invecklat som helst när det gäller att förklara vad en svensk halvblodshäst faktiskt är men det finns såklart också en simpel förklarning vad som innebär med svenskt halvblod. När man enkelt ska förklara vad svenskt halvblod är så brukar man kunna beskriva halvblodshästen som en varmblodshäst men där skillnaden är att halvblodshästen helt enkelt har mer influens från kallblodshästar eller mindre från fullblodshästar.

En häst som gärna tävlar

En häst som gärna tävlar

Varför olika typer och raser av hästar har blivit populära och användbara genom tiderna beror såklart på många olika faktorer men man kan med säkerhet säga att svenskt halvblod utvecklades inom militären där hästarna användes inom lantbruket. Det gick att se redan då att hästarna var riktigt stabila och det är förstås därför som hästarna efter militären ofta började användas i tävlingar istället. Svenskt halvblod är idag en typ av häst som man ofta kan se i olika tävlingar då hästarna är riktigt bra tävlingshästar. Svenskt halvblod brukar bland annat kunna bli riktigt bra på hoppning så är tanken att man vill tävla tillsammans med hästen så finns det många fördelar med att titta närmare på just halvblod. Kul att veta om kan vara att det faktiskt är just svenskt halvblod som är den vanligaste typen av häst att använda sig av vid just hoppning.