Om att äga häst

Att äga en häst kan innebära väldigt stort ansvar. Inte bara att de kommer ta upp mycket av personens tid utan även kostar en hel del.

. Det är med andra ord inte vem som helst som kan köpa en häst, många kan nog vara tagga på köpa en häst tills de inser hur stort ansvar det faktiskt är. Man behöver även ett ställa att ha hästen på, det funkar inte ha en vanlig altan eller trädgård utan man behöver ett stall. Ett stall kan kosta väldigt mycket pengar och då är inte ens hästen inkluderat i kostnaden ännu. Att köpa en häst kan också vara väldigt dyrt när man köper den, om man nu skulle få någon slags rabatt på den så kommer den trots detta vara dyr att behålla. Så det är långt ifrån alla som har råd med att köpa en häst.

Ansvaret

Ansvaret

Om man skall bortse från de ekonomiska faktorerna så innebär det ett oerhört stort ansvar. Man behöver kolla till hästen i princip varje dag och det kan bli väldigt tajt om tid för de människor som jobbar. Man måste även se till att ha all sorters kunskap om hästar också för att kunna ta hand om den på ett rätt sätt. Om man skulle skaffa ett annat djur som hund, katt etc så behöver man inte lika stor kunskap om dessa djuren, självklart så behöver man ha en grundläggande förståelse om hur djuren fungerar men det är inte hela världen om man inte kan alla detaljer. Vid hästar så fungerar det inte alls på samma sätt.

För att hästar skall leva ett långt och friskt liv så behöver den rätt näring och den behöver röra sig väldigt ofta och köra rätt typ av konditionsträning. Exempel på rätt näring är gräs och hö, detta är något hästar måste ha tillgång till varje dag. Hästarna kan äta uppemot 15 kg av detta varje dag, finns vissa som äter mer och vissa som äter mindre men i genomsnitt så är det cirka 15 kg för en medelstor häst. Det finns massa regler som man måste förhålla sig till för att hästen skall må bra, som till exempel att hästen skall allra helst få i sig mat max en timme innan den skall galoppera eller röra sig snabbt. Sedan som är förmodligen det allra viktigaste är att lära sig hur man ser när en häst är sjuk. När det kommer till små skador så kan man förmodligen se det via hur hästen går och om hästen haltar, eller om man ser något litet sår så skall man kunna behandla det med. Däremot så kommer det självklart tillfällen där hästen skadas rejält och då får man ringa en veterinär om man inte har alla verktyg och kunskap för att göra hästen frisk. Man skall också ha ridit på en häst ett bra tag kontinuerligt så att man känner sig trygg i djuret. En enkel grej man kan göra om man känner sig allmänt osäker om vad som gäller för en häst är att skaffa en mentor, en mentor kommer hjälpa dig fram tills du känner dig säker på hur man behandlar en häst på rätt sätt.