Ridning för barn

I dagens samhälle är många oroliga för att deras barn spenderar för mycket tid framför skärmen, istället för att vara utomhus och röra på sig. Ett bra sätt att få barnen att stänga av mobilerna och istället ta hand om sin kropp genom motion, är att få dem engagerade i någon sport. En bra sport för barn som både får dem att röra på sig och låter dem vara utomhus, är just ridning!

Ridning tränar hela kroppen

För den oinsatte kan ridning verka som en sport för de lata. Många vill påstå att rida innebär endast att sitta på en häst och åka med. Men i själva verket, tränar man hela kroppen genom att rida. Efter ett ridpass kan man ha träningsvärk i axlar, armar, i magmusklerna, i rumpan, i ljumskarna och i ryggen. Ryggen tränas på ett särskilt bra sätt menar vissa, då man i ridning ska eftersträva att sitta rakt i ryggen utan att spänna sig. Genom att rida, får barnen lära sig en bra hållning för hela kroppen, som kommer gynna dem genom hela livet. Genom att rida tränar man även upp sin balans och sin koordinationsförmåga.

Ridning lär barnen att ta ansvar

Ridning lär barnen att ta ansvar

Det som gör ridning till en speciell sport, är just att man arbetar med ett levande djur. En häst är ingen fotboll som man kan slänga in i förrådet när man är klar med den, den kräver arbete och ständig uppmärksamhet. En häst måste tas hand om innan och efter ett ridpass. Den behöver ryktas för att få bort överflödigt smuts och sätta igång hästens blodcirkulation. Hovar måste kontrolleras och svans och man måste kammas ur. Sedan behöver man sätta på den dess utrustning, som träns och sadel. Efter ridpasset behöver utrustningen tas av och hästen behöver ofta ytterligare en omgång med ryktning. Detta är bara arbetet som görs i ansltunig till ett ridpass. En häst behöver utfodras, ledas ut och in ur hagen, dess box eller spilta måste rensas, och allt detta måste göras varje dag. Ridning lär således barnen att ta ansvar. Hästen blir mer än bara ett verktyg, det blir en vän för barnen, där de kan finna stöd och tröst i svåra tider.

Barnen får vara utomhus

Ridning är en sport som inte går att tillbringa endast inomhus. Visst sker många ridpass i ridhus och mycket tid av sporten spenderas i stallet, men man får även spendera mycket tid utomhus. Både under uteritter på bana och i skogen, men även då hästen spenderar hela sin dag i hagen och hagen kräver också underhållsarbete, precis som boxen gör. Många tävlingar och andra event inom ridning sker oftast utomhus.

Är ridning farligt?

Många föräldrar är oroliga för att ridning är farligt, mer specifikt är de rädda för att barnet ska ramla av hästen. Men så länge man ser till att barnen får rida i sällskap av någon som är erfaren, gärna någon med en ridskolelärarutbildning, har man ingenting att oroa sig över. Hästarna som används till nybörjare är ofta väldigt välutbildade med trygga temperament. I rätt ledarskap, är ridning bara givande för kropp och själ.