Ridsportens Icon, Peder Fredriksson

Med ett Jerringpris, ett individuellt OS-silver, ett OS-silver i lag och ett guld i Swedish Riders Trophy i bagaget är det Peder Fredricsson jag skulle vilja kalla ridsportens ikon. Men inte för hans fina prestationer inne på tävlingsbanan, utan för hans fina sätt att respektera och ta hand som sina tävlingskompisar på fyra ben.

Hästhållning som fler toppryttare bör ta efter

Den 45-årige Peder Fredricsson bor på en hästgård i Skåne, tillsammans med sin fru och deras tre gemensamma barn. På gården bor familjens fyrbenta kompisar varav tre riktiga mästare värda miljontals kronor. Trots att det i stallet står hästar vars värde är så högt att dem bör lindas in i bubbelplast och bäras till och från träningar på en sidenkudde ändrar inte Peder sitt vinnande koncept när det gäller deras skötsel. Alla Peders hästar oavsett värde eller meriter behandlas likadant, som en häst ska. Dem får gå i hage och äta gräs varje dag, trotts den stora skaderiksen. Dem får alla möjlighet och utrymme för återhämtning, trotts att ”tid spills”. Han till skillnad ifrån många andra toppryttare tar till stor del hand om sina hästar själv, ger dem kärleken, respekten och uppmärksamheten dem förtjänar. Självklart har han hjälpande händer runt sig i sitt team i form utav hästskötare och familj, men han utnyttjar dem inte till vardags för att ligga på latsidan och sedan på helgen åka och tävla. Han gör vardagsjobbet han med.

H&M´s All In

H&M´s All In
H&M´s All In

H&M´s All In eller Allan som han kallas är Peders nuvarande aktuella stjärna. Dem har tillsmans gjort många prestationer, men den mest omtalade är OS-silvret i Rio sommaren 2016. I januari 2017 vann Peder Jerringpriset som ”årets idrottsman” tack var det just denna prestation. Direkt efter vinsten går han upp på scen för att hålla ett tacktal, där han förklarar att detta pris kommer han dela med sin trotjänare All In. Ännu en gång visar han uppskattning till sin häst och en förståelse för att han inte var ensam om att göra arbetet och kamma hem silvret. Dem var två stycken om detta, dem jobbar ihop som ett team och kunde därför tillsammans utföra denna prestation.

Allan har fått stor uppmärksamhet utav ridsportsverige. Är du någorlunda intresserad, kan du inte ha undgått hans namn.  I början av 2017 kom det ut en dokumentär med namnet ”Allan, den bevingade hästen”. Man får här följa både Peder och hans familjs liv på gården men med fokus på Allan. Jag tycker att dokumentären är jätte bra och rekommenderar att man ska se den oavsett om man är intresserad utav sporten eller inte. Den speglar väldigt bra hur en familj med ridsporten som yrke lever, värderar och resonerar. Jag tycker också att den kan ge människor utanför sporten en bra inblick och kanske ökad förståelse för hur ridsporten fungerar.

Rio 2016, Peder Fredricsson & All In.

Skyll aldrig på hästen

Innan jag avslutar vill jag skriva in ett citat utav Peders bror, Jens Fredriksson. Jag väljer att ha med detta eftersom jag tycker citatet visar på ödmjukhet och visar hur alla som håller på med hästar bör tänka varje dag.

”-Dess prestation är resultatet av ditt arbete. Antagligen hade du för bråttom igår, eller så red du för ofokuserat i förrgår och därför gick det inte som du hade täkt dig idag. Respekten för hästen uteblir i samma stund som vi lägger skulden på den för att vi själva gjorde ett dåligt jobb”