Ridsportens påverkan på unga

Välkommen till mitt favoritämne, hur påverkas vi yngre av ridsporten? Vad har hästarna och allt runt omkring dem för effekt på oss? Vad bär vi med oss ifrån stallet till andra situationer i livet och hur kan vi nyttja detta på bästa sätt?

Ingen slump att hästmänniskor blir chefer

Det sägs att människor som hållit på med hästar sedan barnsben har större chanser att bli bra chefer, jag tror inte det har med slumpen att göra. Att ha en häst handlar om ett samarbete med en annan individ. En individ som kanske inte alltid vill som du, en individ som har en egen vilja och kräver rutiner. Det innebär att man får kompromissa och mötas på hälften och ibland anpassa sig efter varandra.  Men som hästägare får man aldrig glömma vem som bestämmer, det är lätt att en häst tar över om du inte sätter tydliga gränser och varje häst behöver en bra ledare.

Jag tror att hästmänniskor blir så bra chefer eftersom dem sedan ung ålder lärt sig att har rutiner och göra planeringar för att få allt att gå ihop. I ett stall finns det alltid saker som behövs göras, det är många saker att tänka på hela tiden. Det gör att hästmänniskor är väldigt effektiva och får mycket gjort. Det kan man dra stor nytta utav i livet utanför stallet. Hästmänniskor är också väldigt drivande och bra ledare, jag menar hur svårt kan det vara att leda en arbetsgrupp på 20 personer om du klarar en häst på 500kg?

Mer än bara vänner på fyra ben

Mer än bara vänner på fyra ben
Mer än bara vänner på fyra ben

Det viktigaste som kommer via ridsporten enligt mig är gemenskapen. Vännerna du får, gemenskapen som bildas och stämningen som blir. Hästarna har fört mig samman med några utav mina allra bästa vänner. Vore det inte för hästarna hade jag aldrig stött på dessa människor, kanske hade jag inte ens gett dem en chans utanför stallet. Men hästarna gav oss något att prata om, vi levde i samma värld på något sätt och kände därför en stark gemenskap. Jag har hur mycket vänner som helst som jag inte umgås med utanför ridsporten, men som i hästsammanhang är självklara vänner. Vi hade förmodligen inte blivit vänner om vi gick i samma klass eller träffades på en fest, men ridsporten tvingade oss ihop och tvingade oss att ge varandra en chans. Jag vet att barn eller vuxna som har det svårt med vänner alltid får en extra knuff och hjälp i rätt riktning via stallet. Eftersom vi i denna sport lärt oss att ta hand om varandra, respektera varandra och inte döma folk. Kan det ge en människa sin första kompis, öka självförtroendet eller ge någon en bättre vardag så är det viktigare än allt annat.

Som ni kanske förstår anser jag att det kommer mycket gott tack var det ridsporten. Jag tycker också att jag personligen som har hållit på med hästar hela livet har haft mycket nytta utav det i både skolan och mitt sociala liv. Utav det jag nämnt i texten ovan är jag själv träffad på samtliga punkter.  Jag har lärt mig ta ansvar, vara en bra ledare, planera och ge alla människor i min omgivning en chans.