Sveriges största ridtävlingar

Blixtrande kameror, frustande hästar, nervösa team och publikens jubel. Här har ni dem, två utav Sveriges största ridtävlingar.

Falserbo horseshow

Falsterbo horseshow är en utomhus tävling som hålls varje sommar i Falserbo, Skåne. Tävlingarna håller på under en vecka och drar mycket publik. Det finns två stycken stora utebanor på gräs det hålls mängder med klasser under veckans gång.  Det finns något för all att se, det går både hoppning och dressyr på olika nivåer. Dem som tävlar är både världs stjärnor som kommit ifrån hela världen men också ”amatörer” vars namn inte är lika stora ännu. Som ryttare är falserbo horseshow ingen tävling du bara går in och anmäler dig till, du måste kvala under vårens gång och endast dem bästa får vara med och rida inför en fullsatt arena.

Jag har själv besökt Falsterbo horseshow sommaren 2015 och det var riktigt häftigt. Det var mycket mer än tävlingar och fina hästar. Vi träffade nya likasinnade människor, knöt nya band och skapade relationer med folk som har samma intresse. Det fanns shopping i mängder, det var flera olika ridsportbutiker som ställt upp sina affärer och sålde produkter som man kunde gå och kolla på i timmar.

Friends

Friends är då den nya ”Globen international horseshow” som förut hölls i Globen, Stockholm, men som i dag hålls i Friends Arena, Stockholm. Upplägget är ganska likt Falserbos men Friends tävlingar går i november och håller på torsdag till söndag.  Även hit får man som ryttare kvala i grenarna hoppning, dressyr, körning och fälttävlan. Ryttarna som rider är ännu en gång allt ifrån världs stjärnor till amatörerna ifrån ”stjärnhoppningen” som SVT sänder under hösten. Stjärnhoppningen är ett program där man får följa svenska kändisar som under hösten ska lära sig att rida, för att sedan komma till Friends och tävla emot varandra.

Läktarna är fullsatta och stämningen mäktig. Även här finns det något för alla, det är fyra olika tävlingsgrenar på olika nivåer samt massor utav underhållningsnummer. Runt om och utanför tävlingsarenan finns det massor utav shopping, precis som i falserbo kommer det massor utav ridsportbutiker och ställer ut sina produkter. Det finns tävlingar man kan delta i som ex vinna en transport eller en resa. Man kan också gå och kolla på massor utav olika hästraser som ställs ut och visas upp.

Som sagt något för alla

Som sagt något för alla
Som sagt något för alla

Jag som själv har besökt båda ”showerna” älskar dem. Dem är båda riktigt maffiga och lätt både sommarens och vinterns höjdpunkter. Jag skulle absolut rekommendera att du som hästintresserad eller inte hästintresserad tar dig tiden att åka och kolla. För jag som är väldigt intresserad och insatt i sporten har minst lika roligt som min pappa som ifrån början inte hade något intresse alls. Vi använde oss också utav showerna som en samlingsplats för klubben, ett sätt att umgås och hitta gemenskap.

Men om du åker med barn skull jag varmast rekommendera Friends. Där finns det mer barnvänliga shower då det är mer underhållningsnummer än tävlingsstunder. Man får också gå ner bakom arenan och klappa massor utav hästar, hundar, kaniner och hamstrar vilket brukar vara uppskattat.