Världens bästa ridskolor

En av världens mest anrika ridskolor som finns är den Spanska ridskolan som är belägen i Wien. Det räknas som en ridakademi och har fått sitt namn av hästrasen som används, lipizzanerhästar som tidigare benämndes som spanska hästar. Akademin använder sig enbart av vita hästar och två gånger i veckan håller man föreställningar och två gånger om året åker man på turné världen över för att visa upp sina hästar.

Spanska ridskolan grundades redan år 1729 och har sedan dess varit aktiv. Dock har ridskolan anor hela vägen bak till år 1572 då rika adelsmän fick chansen att utbilda sig i den nobla konsten ridning. 1729 började man att bygga också vinter delen av ridskolan vilket gjorde på order av kung Karl VI vilket blev klart år 1935. Under andra världskriget var ridskolan fredad och många hästar blev evakuerade från länder runt om och fick stå i stallet på ridskolan. Dock blev många hästar stulna av tyskar, men många av hästarna lyckades så småningom att återföras.

Under 2007 hotades ridskolan av konkurs och hade väldigt stora ekonomiska problem. Man valde då att utöka antalet föreställningar och turneringar för att kunna få in mer och större intäkter. År 2008 skedde en stor förändring av Spanska ridskolan då man började med att ta emot också kvinnliga elever. Tidigare var enbart män välkomna som elever på skolan. Idag räknas skolan som en av de absolut vackraste arenor som finns i världen. Förutom det så räknas den typ av dressyr som hästarna utför vara på en väldigt svår nivå. Rörelserna utförs till klassisk musik och är väldigt stämningsfull för den inbitne häst fantasten.

Ridskolor i Sverige

Ridskolor i Sverige

I Sverige utövar drygt en halv miljon personer ridsport varje år. Det är 90% kvinnor som utövar sporten och det finns runt 900 ridklubbar runt om i landet. Ridsport är den andra största ungdomsidrotten och det är både personer med och utan funktionshinder som kan utöva sporten.

Normalt räknas sporten som en dyr sport då en häst kostar mycket pengar både i inköp och sedan varje månad under hela sitt liv. Ska man rida är det viktigt att använda bra utrustning då det är levande djur som man har att göra med och man vet aldrig vad som kan hända. Ridutrustning online och i butik – Hööks.se. Hjälm och ridväst är standard att använda på många ridskolor idag. Skulle man trilla av skyddar man både huvudet och ryggraden. Det är dessutom viktigt att alltid använda skor med klack som gör att man inte fastnar i stigbygeln om djuret gör någon oväntad rörelse.

Hästar sägs ha en lugnande effekt på människor och de barn och ungdomar som får möjlighet att ta ansvar för ett så stort djur blir ofta duktiga att hantera en mängd olika situationer i livet. Djuret väger ändå flera hundra kilon och har en ständigt flyktinstinkt som kan slå till när man minst anar det. Säkerheten är alltid viktig att ha med i sin tanke och all hantering av hästen både från marken och ryggen.