Världens dyraste hästar

Hästar är ett mäktigt sorts djur, som funnits vid människans sida längre än vad man kan ana. Först användes de endast till jordbruket, men sedan har hästen kommit att användas till transport, i krig och i räddningsarbete. På senare tid har hästar även kommit att användas i terapeutiskt bruk, som terapihästar till svårt sjuka människor, och som stöd för barn och ungdomar. Hästen har alltså funnits i alla branscher, men i dagsläget är det vanligast att se dem i olika tävlingssammanhang. De olika grenarna inom hästsport är många, och att köpa in hästar till dem kan kosta en hel del. Enligt hästexperterna själv, är följande hästar de dyraste hästarna i världen.

Hopphästen Dunstan Delphi

Hopphästen Dunstan Delphi

Dunstan Delphi var ett sto som den kända hoppryttaren Katie McVean själv hade fött upp. Hennes dröm var att de skulle tävla i OS tillsammans. Det gick väldigt bra för ekipaget, då de efter en tävling i Tyskland placerat sig på sjätte plats. Men efter den tävlingen fick Kate McVean många höga bud på stoet, vilket hon först nekade. Men sedan började ryttarinnan oroa sig för sin ekonomi, om något skulle inträffa med stoet i framtiden, och bestämde sig då för att sälja henne. Försäljningen skedde till en man som hette Kamal Bahamdan, som var en shejk. Han köpte stoet för en summa som motsvarar 65 miljoner svenska kronor.

Youtube-kändisen Blue Hors Matiné

Stoet Blue Hors Matiné var en dressyrhäst som blev väldigt känd genom ett klipp på youtube, där hästen tävlade med ryttaren Andreas Helgstrand i VM i Aachen. Klippet har fått över 12 miljoner visningar, och har fått många kommentarer om hur graciös och vackert hästen rör sig. Stoet såldes för första gången när hon var tre år gammal, då till Esben Möller, en dansk. Efter att stoet blev känd i dressyrvärlden fick Esben Möller många bud på den, bland annat ett på nästan 72 miljoner svenska kronor. Dock fick stoet ett tragiskt slut, då en skada gjorde att hon inte längre kunde tävla. Hon skulle användas som avelssto, men bröt dessvärre benet, vilket resulterade att hon blev tvungen att avlivas.

Svarta Totilas

Totilas, en svart dressyrhingst, är förmodligen den dyraste hästen som någonsin sålts, om man inte räknar med galopphästarna. Han var en hingst med stora framgångar inom dressyr, och såldes 2010 till Paul Schockemöhle och Ann-Kathrin Linsenhoff, som båda kom från Tyskland. När det senare framkom att hingsten skulle delta i OS 2012, då med en ryttare som skulle tävla från Tyskland, var det många som ansåg att Tyskland hade med hjälp av pengar försökt att säkra sig en segerplats i OS. Hästen hade då köpts för ungefär 89 miljoner svenska kronor. 

Galoppören Frankel

Galopphästar brukar kosta en del att köpa, men en av de dyraste någonsin var hästen Frankel, efter den kända galoppören Galileo. Inom hästvärlden brukar han kallas för Usain Bolt, tack vare sin fantastiska hastighet och det faktum att han alltid vinner de tävlingar han deltar i. Denna häst ägs av en prins, Prinsen av Saudiarabien. Frankel har inte sålts vidare under sina dagar, men uppskattas vara värd omkring 1073 miljoner svenska kronor.